שיטת NLP וטיפול בחרדה

שיטת NLP מציעה טיפול חדשני, ממוקד, קצר מועד ואפקטיבי, המאפשר לאדם להבין את מקור החרדה, להפחית משמעותית את עוצמתה והשפעתה ולהחזיר לעצמו את תחושת השליטה והביטחון

מה זה NLP?

NLP הן ראשי תיבות של Neuro (נוירו, של מערכת העצבים), Linguistic (לשוני), Programming (תכנות), ומשמעותו היא שאנו יכולים ליצור שינוי בתבניות החשיבה ובדפוסי ההתנהגות שלנו, תוך שימוש בתקשורת המילולית והלא-מילולית וההתייחסות שלנו למציאות. בעברית תורגם המונח כ-נל״פ – ניתוב לשוני פיזיולוגי.

שיטת NLP פותחה ע"י מתמטיקאי בשם ד"ר ריצ'ארד בנדלר ובלשן בשם פרופ' ג'ון גרינדר, אשר במחקרם בודדו מרכיבים של מבני התנהגות ותקשורת של ארבעה גאוני תקשורת, מגדולי המטפלים בארצות הברית של שנות השישים, ובנו על בסיסם מודלים של תקשורת אותם ניתן ללמד ולהעביר הלאה.

המודלים מורכבים משילוב של התהליכים הנוירולוגיים שהתרחשו במוחם של ארבעת המטפלים, התהליכים הפיזיים שהם ביצעו והדרך בה השתמשו בתקשורת המילולית והלא מילולית.

למה השיטה משמשת?

NLP משמש בתחומים רבים ומגוונים, כשהבולטים בהם הם התחום הטיפולי – תהליך טיפולי יעיל לפתרון בעיות בפרק זמן קצר יחסית תוך שימוש בדמיון מודרך; בתחום העסקי – לצורך שיפור יכולות משא ומתן, מכירה ושכנוע; בתחום החינוך – לצורך העצמת הורים ומורים והענקת כלים שיקנו להם יכולת השפעה גדולה יותר, וכן בתחום ההוראה – לצורך שיפור כישורי ההוראה.

NLP כשיטה טיפולית

בגישתה הטיפולית, עוזרת השיטה למטופל להכיר ביכולות שלו ובפוטנציאל החבוי בו. בתהליך ה-NLP מגדירים מטרה ברורה ופועלים להשגתה, תוך אימוץ ערכים ואמונות המקדמים מטרה זו.

NLP מקנה כלים יעילים בתחום התקשורת הבינאישית וההתנהלות היומיומית, וכן מקנה גמישות מחשבתית והתנהגותית, העוזרת לנו להתמודד טוב יותר עם בעיות אקוטיות, וכן בעיות וחסמים בחיי היומיום. שימוש בשיטת NLP גורם להרחבת האופקים, תחושת השלמה ואיזון ומודעות עצמית גבוהה.

שיטת NLP לטיפול בחרדה

חרדה היא תופעה של הצפה רגשית וגופנית המתאפיינת בדינמיקה של התקפים באים והולכים כתגובה למגוון גורמים סביבתיים ופנימיים.

לעיתים יופיעו התקפי חרדה על רגע מכלול של גורמים מבלי שניתן יהיה בקלות להגדיר טריגר אחד ברור. הסימפטומים של התקף חרדה אצל ילדים וגם אצל מבוגרים נעים בין דרגות שונות של תשישות, עצבנות, מתח בשרירים, בעיות שינה וקושי להתרכז ועד תופעות של האצה בפעימות הלב, הזעה, רעד, קושי בנשימה, לחץ בחזה, כאבי בטן, בחילה וסחרחורת.

חרדה מתמשכת פוגעת בתפקוד היומיומי של האדם הסובל ממנה. החרדה פוגעת בביטחון העצמי ובשמחת החיים ולכן אנשים הסובלים מחרדות מסתובבים עם פחד יומיומי מפני התקף החרדה הבא ומאובדן השליטה הכרוך בו. כך נוצר מעגל קסמים המזין את החרדה ומעצים אותה.

אז איך יכולה שיטת NLP לעזור בטיפול בחרדות?

על פי NLP, אין לנו אויבים פנימיים. כל החלקים הפנימיים שלנו רוצים בטובתנו. כך גם ל"חלק החרד" יש כוונה חיובית עבורנו.

החלק החרד אומנם פועל בצורה שמחלישה אותנו, אבל אם ניצור איתו קשר ונקשיב לו, נגלה שהוא פשוט רוצה להגן עלינו ממשהו שנתפס בעיניו כ"מסוכן". גילוי הכוונה החיובית של החלק החרד, מאפשר למצוא דרכים חלופיות ובריאות יותר לחוש ביטחון ורגיעה.

לדוגמה: אם ״נראיין״ את החלק שחרד מטיסות, נגלה שלעיתים קרובות הטיסה, או שהות במקום גבוה באופן כללי, נתפסת בעיניו כחוויה של אובדן שליטה וסכנת מוות. הסימפטומים שהוא מייצר נועדו להזהיר אותנו מן הסכנה ולמנוע אותה. כשאנחנו מבינים את הכוונה של החלק החרד לשמור עלינו, אנחנו יכולים למצוא דרכים יצירתיות להיות מוגנים ובטוחים מבלי לוותר על חוויות מעניינות ומשמחות.

שינוי שפת הדיבור כדרך לשינוי רגשות ותחושות

אחד הגורמים המשפיעים על החרדה ועל עוצמתה הוא נקודת המבט של האדם על עצמו, על סביבתו, על האמונות שלו ועל השיח הפנימי שלו (מה הוא אומר לעצמו).

שיטת NLP עוסקת בין השאר בקשר בין השפה לבין התחושה וההרגשה ומציעה כלים רבים להתבוננות והגדרה מחדש של המציאות, באופן שמרגיע את החרדה, מייצר איזון ומאפשר עשייה ותחושת סיפוק.

"מסגור מחדש" (reframing) על פי NLP

מסגור מחדש הוא אחד הכלים של NLP אשר עוזר לאדם לשנות גישה באמצעות הגדרה מחודשת של המצב.

כל חוויה שאנחנו חווים, מקבלת משמעות באמצעות ״הכותרת״ שאנחנו נותנים לה. אם נשנה את הכותרת – החוויה תקבל משמעות חדשה. (רגש, תגובה). כמו שנאמר: "ניתן להפוך כל חיסרון ליתרון…" 

לדוגמה: אדם שחושש לדבר לפני קהל, אומר "אני מת מפחד כשאני עומד בפני קהל". משפט זה משתק ומעצים את הפחד. במקום זאת ניתן לתרגל שימוש בשפה מתונה יותר כמו: "אני מאד מתרגש כשאני עומד בפני קהל".

ההתרגשות ניתנת לריסון בקלות רבה יותר מאשר תחושת "מוות". כך כשאדם מדבר על התרגשות, תחושת הגוף מקבלת משמעות חדשה אשר ניתן להקשיב לה ולמצוא את הדרך המתאימה להרגיע אותה.

יצירת תסריט חיובי

על פי NLP, החוויה הפנימית שלנו, הרגשות והתחושות שלנו, כל אלה מושפעים מן הגירויים שאנחנו קולטים מן הסביבה – כל מה שאנחנו קולטים באמצעות מערכת החושים: הראייה, השמיעה, התחישה, הטעם והריח.

לדוגמה, אדם שחרד לפני ניתוח, מדמיין את פניהם של הרופאים עם חלוקים לבנים, את המכשירים, המחטים, הקולות והריחות, כל אלה הם גירויים אשר מעוררים פחד ודאגה. ניתן להתאמן בסינון של הגירויים והפיכתם לגירויים ידידותיים יותר.

במקרה הזה, לפני הניתוח נזמין את האדם לייצר תמונת מצב חדשה על פי ההעדפה האישית שלו. התמונה החדשה יכולה להיות מורכבת מרופאים הלבושים בבגדים צבעוניים, פניהם מביעות הבנה ואמפטיה, קולם רך, ברקע מתנגנת מוסיקת רקע נעימה ובאוויר ישנו ריח של לוונדר. זוהי תמונת מצב מעודדת ומרגיעה.

בנוסף ניתן לתרגל טכניקות הרגעה כגון: נשימה מודעת, מדיטציה, התמקדות וכן שימוש ב"עוגנים", מרגיעים כמו: מנטרה, צמיד, קמיע וכו.

מומלץ להשתמש בדימויים מרגיעים כמו בועה

למשל, כשאתם עומדים לפני מצב שמעורר אצלכם פחד או דאגה, מצאו תנוחה נוחה בעמידה או בישיבה, קחו לכם כמה נשימות עמוקות ודמיינו בועה שעוטפת אתכם ומגינה עליכם. דפנות הבועה יודעות לסנן אל מחוץ לבועה כל מה שמפריע לכם.

תמונות, צלילים, תחושות וכל מה שלא נעים לכם, נשאר מחוץ לבועה. אתם יכולים להכניס אל תוך הבועה את כל מה שמרגיע אתכם: אנשים שאתם סומכים עליהם, מוסיקה נעימה ואת כל מה שמייצר ביטחון ומחזק אתכם. קחו את הזמן לנוח בתוך הבועה, או תנו לה ללוות אתכם בכל מקום שבו אתם זקוקים לחיזוק והרגעה.

למי מתאימה גישת NLP?

לכל אדם שנמצא בצומת דרכים בחייו ומחפש את הבחירות הנכונות עבורו, למי שרוצה להיות בעל יותר ביטחון עצמי ויכולת מנהיגות, כמו גם למטפלים ומאמנים המעוניינים להוסיף כלי טיפול לארגז הכלים שלהם ולמורים ואנשי חינוך המעוניינים בשיפור יכולות ההוראה, ועוד.

NLP נלמד בדרך של אימון אישי (קואצ'ינג) הכולל מספר שלבים ממוקדי מטרה ברורה וספציפית, אשר ניתנת למדידה והיא אישת ומשמעותית עבור המטופל, וברת השגה תוך פרק זמן מוגדר. תהליך ה-NLP מתווה את הדרך ומקדם את השגת המטרה בדרך יעילה ומעצימה.

אולי יעניין אותך גם:

עודכן בתאריך: 30 במאי 2023

דילוג לתוכן