שיטת אלבאום: כל מה שרציתם לדעת

אחת השיטות הבולטות לטיפול בהפרעת קשב וריכוז היא שיטת אלבאום, העוסקת באיזון של ארבע מערכות מרכזיות בגוף האדם: הרגשית, הגופנית, החושית והקוגניטיבית. השיטה מתאימה לילדים ולמבוגרים והיא יעילה גם לטיפול בדימוי גוף נמוך, בעיות יציבה, בעיות חברתיות וקשיים נוספים

מהי שיטת אלבאום?

זוהי שיטה פסאודו-מדעית הוליסטית, שנועדה לטפל בילדים ומבוגרים הסובלים מבעיות שונות, כגון:

  • הפרעות קשב וריכוז.
  • קשיי למידה, כמו: ליקויי ראייה, הפרעות כתיבה או הפרעות בחישוב.
  • בעיות בדימוי גוף (דימוי גוף נמוך).
  • מצבים של מתח בלתי מוסבר, הבא לידי ביטוי בחריקת שיניים או מתח שרירים.
  • כאבי שרירים, שרירים רפויים מדי או תפוסים.
  • בעיות חברתיות, בעיות ביטחון עצמי ותחושת בדידות.

שיטת אלבאום מושפעת מגישתו של יונג, מבוססת על תאוריות שונות מתחומי הפסיכולוגיה וגם על חלקים מסוימים מגישתו של אלפרד אדלר. התאוריה שעליה מבוססת השיטה טוענת כי תפקוד האדם תלוי באיזון המערכות המרכזיות של האדם:

המערכת הרגשית – שולטת ביכולת של הילד לזהות רגשות ולהביע אותם. באמצעות המערכת הרגשית הילד יוצר תקשורת רגשית תקינה עם חברים ובני משפחה.

המערכת הקוגניטיבית – אחראית על היכולת של הילד לחשוב בצורה הגיונית וברורה. מערכת זו מסייעת לו ללמוד, לזכור, לפתור בעיות, להפנים ולהיות מודע.

המערכת החושית-תחושתית – באמצעות יכולת זו של הילד הוא קולט גירויים מהסביבה ומגיב בהתאם. חוסר ויסות חושי (רגישות יתר או תת רגישות) עלולים לגרום לילד להגיב באופן קיצוני למצבים שונים או לא להגיב כלל למצבים הדורשים תגובה. מערכת חושית לא מאוזנת יכולה לגרום להפרעות קשב וריכוז, קשיי למידה ועוד.

המערכת הגופנית – מערכת זו מסייעת לילד להתנועע במרחב, לשמור על שיווי משקל, קואורדינאציה, תיאום עי-יד ועוד. מערכת זו קשורה להתמודדות עם כאבים שונים בגוף, מחלות כרוניות, עם דימוי גוף, ועוד.

על פי התאוריה של אלבאום, במידה ומערכת אחת מבין הארבע נפגעת, ייפגעו גם המערכות האחרות או חלק מהן, בשל מצב של חוסר איזון. לדוגמה: אם ילד מתמודד עם קשיי למידה, הדבר לא יסתיים בכך. בעיית הלמידה הקשורה למערכת הקוגניטיבית עלולה להשפיע על המערכת הרגשית שלו, כי הוא ירגיש דחוי, מתוסכל, הביטחון העצמי שלו יהיה נמוך וכן הלאה.

הטיפול בשיטת אלבאום מחולק לשני חלקים:

אבחון מוטורי: במהלכו בוחנים את היכולות המוטוריות-גופניות של האדם, את התחום הרגשי וגם את התחום הקוגניטיבי. האבחון המוטורי בודק את המוטוריקה העדינה, קשר עין-יד, שיווי משקל, מוטוריקה גסה ועוד. בנוסף נבדקים גם רגישות הנבדק לכל החושים (מגע עמוק, עדין ועוד), היכולת של הילד להתמצא במרחב, להתארגן בעצמו ועוד.

אבחון כירוגלוגי-פסיכו-דיאגנוסטי: מדובר באבחון המתבצע בקריאה בכף יד, כדי לנתח את אישיותו של המטופל, נקודות החולשה והחוזק שלו.

לאחר שלב האבחון מתחילים בשלב הטיפול, שנעשה על ידי ביצוע תרגילים שונים, אותם מתאימים לכל מטופל בהתאם לאבחון שלו.

לדוגמה:

  • תרגילים לשיפור היציבה.
  • לשיפור תפיסה מרחבית.
  • תרגול לקריאה וחשיבה.
  • הגברת יכולת הוויסות החושי.
  • תרגילי יוגה, טאי צ'י, צ'י קונג ועוד.
  • לעתים הטיפול עושה שימוש ביצירה, כמו: כתיבת סיפורים, ציור, עבודה עם חימר ועוד.
  • השיטה עושה שימוש גם בטיפול במגע, כמו עיסויים ושיאצו.

התרגילים והתהליך שעובר הילד, עובדים גם על שיפור ביטחונו העצמי, שמים דגש על הורדת המתח הנפשי וגם מתמקדים בשיפור הכישורים החברתיים שלו, הישגיו בלימודים ועוד.

למי מיועדת השיטה?

לכולם – תינוקות, ילדים, בני נוער, מבוגרים וגם בני הגיל השלישי.

כמה טיפולים צריך בדרך כלל?

זה משתנה ממטופל למטופל. יש ילדים שלא ירגישו שינוי גם לאחר 20 טיפולים ויש שיחושו בשינוי מידי. מכיוון שהשיטה עושה שימוש במספר טכניקות ופועלת על מספר מערכות בגוף, השינוי יכול להיות הדרגתי ולחלחל לאט. יחד עם זאת, דווקא בגלל זה, הטכניקות שילמד המטופל יוכלו ללוות אותו לכל החיים.

הרבה מהצלחת הטיפול תלויה גם במידת המחויבות של הילד וההורים. יש צורך להמשיך ולתרגל בבית, ליישם את הדברים בחיי היום יום. בחירה בשיטה זו דורשת התחייבות והתמדה של כל הצדדים.

איך נולדה השיטה?

משה אלבאום, מפתח השיטה, סבל בילדותו מקשיים בתפקודי שרירי העיניים ובעיות ראייה. כתוצאה מכך התקשה אלבאום לתפקד בלימודים ולהשתלב במערכת החינוך, עד כדי כך שנשאר פעמיים בכיתה א' וגם פעמיים בכיתה ד'. בנעוריו החל להתאהב בעולם הספורט, שחה 4 ק"מ ביום וגם החל ללמוד קראטה.

בעקבות תאונת דרכים קשה שעבר, נפגעו חוליות הצוואר שלו, כחלק מתוכנית ההתאוששות שלו למד רפלקסולוגיה, שיאצו וביואורגונומי. בזכות כל אותן שיטות טיפול, הצליח בסופו של דבר להשתקם, חזר לתפקד באופן מלא, הפך למטפל בעצמו והחל להפיץ את שיטתו.

עודכן בתאריך: 4 בפברואר 2021

דילוג לתוכן