לחץ נפשי – תסמינים וטיפול

לחץ נפשי הוא חלק בלתי נפרד מהחיים המודרנים המלאי טרדות, תסכולים, דרישות, מטלות ודדליינים. כל אלו, יחד עם התחרות הגוברת והציפיות שלנו מעצמנו ומהסביבה יוצרים מצבים של לחץ נפשי ומתח ולעתים מגבירים לחצים נפשיים קיימים

המושג לחץ נפשי מתאר לרוב תחושת מצוקה שיכולה להשפיע על רווחתו הפיזית והנפשית של האדם, ונוצרת כתוצאה מגירוי פיזי או גירוי פסיכולוגי. עם זאת, לא ברור מה בדיוק מגדיר לחץ והאם הוא גורם או תוצאה או התהליך המחבר ביניהם. באופן כללי, לחץ קשור הן לגורמים חיצוניים והן לגורמים פנימיים.

גורמים חיצוניים, הכוללים את הסביבה הפיזית של האדם, כמו מקום העבודה, הבית ומערכות יחסים עם אחרים, וכן את כל המצבים, הקשיים, האתגרים והציפיות שאדם מתמודד עימם באופן יומיומי.

גורמים פנימיים, הקובעים את יכולתו של האדם להגיב ולהתמודד עם הגורמים המלחיצים החיצוניים. יחד עם זאת יש לציין כי לחץ איננו חייב להיות דבר שלילי.

במקרים מסויימים, כגון תחרויות, כאשר הלחץ עולה כך עולים גם רמת המוטיבציה והפרודוקטיביות, אך זה נכון עד לנקודה מסויימת שאחריה הדברים מתדרדרים במהירות, כאשר נקודה זו נמצאת במקום שונה אצל כל אחד מאיתנו.

איך תזהו שאתם סובלים מלחץ נפשי? תסמינים בולטים

התסמינים עלולים להתבטא בצורות שונות. חלק יסבלו מתופעות פיזיות כמו:

  • כאבי בטן ובעיות עיכול
  • עייפות רבה
  • כאבי ראש תכופים
  • תחושה של חוסר אוויר לנשימה
  • תחושת לחץ ומועקה פיזיים בחזה
  • חוסר סבלנות וצורך באכילה מרובה
  • חלק מהתסמינים יבואו לידי ביטוי בתופעות "הקלאסיות" כגון סיוטים והתעוררות באמצע הלילה

כיום גוברת ההכרה בכך שלחץ נפשי פוגע באיכות החיים ואף עלול לגרום לבעיות בריאות רבות, ביניהן: בעיות במערכת העיכול, התמוטטות עצבים, לחץ דם גבוה, עייפות ומחלות לב, וכן לבעיות נפשיות כגון: חרדות ודיכאון.

חשוב לציין כי יתכן ואנשים הסובלים מלחץ נפשי, יתקשו להתגבר על מחלות באופן כללי בגלל החלשות המערכת החיסונית בגופם.

לחץ נפשי עלול גם להגביר תסמינים קיימים של מחלות, או להגדיל את הסיכון לחלות בהן. לדוגמה, ידוע ששילוב של עישון ולחץ נפשי תורמים יחדיו לסיכוי לסבול מאירוע לב יותר מאשר כל אחד מהם בנפרד. גם מחלות נפשיות נוטות להתפרץ או להחמיר בזמנים של לחץ.

התמודדות עם לחץ נפשי

ישנן מספר דרכים להפיג את הלחץ הנפשי, אם כי חלק מהן אינדיבידואליות. חלק יעדיפו לשחרר את הלחץ באמצעות פעולה שתסיח את דעתם כמו למשל צפייה בתכנית אהובה, אחרים יבצעו פעילות ספורטיבית ויש כאלו שימצאו כי תרגילי הרפיה וטכניקות כגון מדיטציה עובדים עבורם בצורה הטובה ביותר.

לעיתים התמודדות עם לחץ נפשי דורשת גורם מתווך, כמו למשל פסיכולוג קליני או מטפל אחר, ולכן אחד הדברים החשובים ביותר שהאדם הסובל מהלחץ צריך לדעת הוא שבהחלט מומלץ לחפש עזרה מקצועית.

איך להרגיע את הלחץ?

יש להבדיל בין טכניקות מידיות להרגעה או הרפיה לבין טיפול ארוך טווח. הרגעה בדרך כלל תכלול טכניקות שונות להפחתת של רמת המתח והסטרס באופן מידי. מי שלמד תרגילי הרפיה או נשימה יכול להשתמש בהם, אך הם דורשים לא מעט ריכוז וניסיון, כך שיש להתאמן היטב על מנת לדעת כיצד לגרום לגוף להגיב אליהם בזמן אמת.

דרך נוספת להרגיע לחץ נפשי בזמן אמת היא באמצעות "פוס!" – פשוט לעצור כל דבר שעושים באותו הרגע ולעצום עיניים. אם נמצאים במקום צפוף ויש אפשרות ללכת למקום רגוע ומבודד יותר, זו גם אופציה טובה, אם כי גם אוויר צח וסביבה פתוחה יכולים לעזור.

גם כאן יש עזרים חיצונים כגון כדורי הרגעה לשימוש מידי הניתנים (בנזודיאזפינים) על פי מרשם רופא, אך יש להשתמש בהם רק במצבים מסוימים מאוד שבהם שום דבר אחר לא עוזר, מכיוון שהם יכולים לגרום לתופעות לוואי כמו עייפות ולפגוע ביכולת לבצע פעילות הדורשות ריכוז כגון נהיגה. מעבר לכך, קל מאוד לפתח בהם תלות.

לחץ נפשי בהריון

רופאים רבים ממליצים לנשים להימנע ממתח ועצבנות יתר בתקופת ההיריון, אבל רק המחשבה איך לא להיות במתח יכולה לגרום ללחץ נפשי…

החדשות הטובות הן שאין צורך להיכנס לפאניקה ומחקרים מהעשור האחרון מראים שמעט לחץ נפשי דווקא יכול להועיל לתינוק. חשוב לזכור שלחץ הוא לעיתים תחושה סובייקטיבית, כך שנשים הנוטות ללחץ וחרדה עשויות לתאר את מצב הילד שלהן כפחות טוב מאשר נשים רגועות "שלוקחות את הכול באיזי".

יחד עם זאת, חשוב להדגיש שתקופת ההיריון היא בהחלט מהתקופות הלחוצות ביותר בחייה של כל אישה, בוודאי אם מדובר בהריון ראשון. לפיכך, חשוב להיעזר בכמה שיותר בני משפחה, אנשים קרובים וחברים על מנת להפיג את המתח ולהקל על הנטל הכבד בלאו הכי שהאישה נמצאת בו.

טיפול בלחץ נפשי

טיפול ארוך טווח בלחץ נפשי דורש בדרך כלל תהליך הדרגתי במהלכו המטופל לשנות את התנהגותו ולהגיב באופן שונה (מודע ולא מודע) לסיטואציות מלחיצות. קיימים מספר ערוצי טיפול מרכזיים:

  • טיפול דינמי – מדובר בטיפול נקודתי בו לומדים כיצד להתמודד עם הלחץ באמצעות אימוץ של דרכי חשיבה חדשות ושינוי נקודות המבט על תחומים רבים בחיים שבעבר גרמו ללחצים. הטיפול אמנם קצר, אך דורש שיתוף פעולה מצד המטופל והקדשת זמן לאימונים גם מעבר לפגישות.
  • טיפול פסיכותרפי – טיפול שנעשה באמצעות פסיכולוג או פסיכותרפיסט. בטיפול זה מתרכזים בתחושות ובחוויות הפנימיות שאדם עובר ועל ידי כך הוא לומד כיצד לשלוט בהן בצורה טובה יותר. גם להיסטוריה המשפחתית ואירועים משמעותיים בחיים יש מקום של כבוד בטיפול זה ולכן יש מי שהתעמקות היתר הזו דווקא תפריע לו. אגב, למרות הסטיגמה של טיפול ארוך ומייגע על ספת הפסיכולוג, כיום קיימים גם טיפולים נקודתיים.
  • טיפול תרופתי – רבים פונים לטיפול תרופתי עקב רצון לפתור את הבעיה באופן המהיר ביותר, אך מחקרים רבים מראים כי טיפול תרופתי הוא יעיל במיוחד דווקא כאשר משלבים אותו גם עם טיפולים התנהגותיים קלאסיים. טיפולים תרופתיים ארוכי טווח דורשים התאמה ספציפית של התרופה למטופל על מנת להשיג את האפקט המרבי עם מינימום תופעות לוואי.
  • אימוץ הרגלים לאורח חיים בריא – למזון שאנחנו אוכלים, למידת הפעילות הספורטיבית שלנו ולכמות הזמן שבה אנחנו מרשים לעצמנו להתנתק מעול היום יום ולהתמסר לתחביבים שלנו יש חשיבות מכרעת על מצבנו הגופני ולכן גם על הנפשי. לא קל לשנות הרגלים, אבל זוהי אחת הדרכים היותר מוכחות להפחית את המתח איתו אנחנו נאלצים להתמודד בחיי היום יום.

סובלים מלחץ? צריכים להתייעץ? לתיאום פגישת ייעוץ ראשוני אונליין עם פסיכולוגים מומחים, לחצו כאן >

עודכן בתאריך: 5 באפריל 2022

דילוג לתוכן