דיכאון בהריון

דיכאון בהריון הוא יותר מסתם מצבי רוח משתנים, הנגרמים משינויים הורמונליים או תסמיני הריון רגילים – זהו דיכאון לכל דבר. קל מאוד לפספס אותו, אך חשוב מאוד לזהות ולטפל בו בהקדם. דיכאון בהריון, שלא מטופל כראוי, עלול לגרום ללידה מוקדמת, לסכן את היולדת, את העובר, להוביל לדיכאון לאחר לידה ועוד. חושבת שאת מתמודדת עם דיכאון בהריון? לא בטוחה? כאן באתר תוכלי לקבוע פגישת ייעוץ אונליין עם פסיכולוג קליני מומחה. זה המקום לשתף בקושי שלך, לקבל אבחנה מקצועית, ייעוץ והמלצה לטיפול מתאים

מצב הרוח בהריון הוא לא תמיד שמח ונשים בהריון לא תמיד קורנות מאושר. נשים רבות סובלות בהריון ממצבי רוח משתנים, עייפות, דאגנות ואפילו מדיכאון וחרדות.

דיכאון בהריון, המכונה גם "דיכאון קדם לידתי" או ״דיכאון לפני לידה״, הוא מצב בו האישה ההרה סובלת מחרדות ודיכאון בזמן ההריון. דיכאון זה קל מאוד לפספס, מכיוון שפעמים רבות תסמיניו זהים ודומים לתסמינים רבים המאפיינים את תקופת ההריון. יחד עם זאת, במידה ואישה סובלת ממצב רוח ירוד, בוכה הרבה ללא סיבה, מתקשה להתרכז, עייפה מאוד, סובלת מדאגנות כרונית ומסימפטומים נוספים בצורה חריגה – חשוב לבדוק זאת.

בניגוד לדיכאון לאחר לידה ודיכאון רגיל – דיכאון בהריון הוא לא תחום שנחקר עדיין מספיק. יחד עם זאת, נכון לשנת 2016, קיימת עלייה גדולה במודעות להפרעה. על פי נתונים של אגודת הרופאים המיילדים והגניקולוגים האמריקאית, 14%-23% מהנשים סובלות במהלך ההיריון מדיכאון, ברמה כזו או אחרת. עוד עולה כי נשים רבות הסובלות מדיכאון לאחר לידה, החלו לפתח תסמיני דיכאון עוד בתקופת ההריון, אבל הוא לא טופל כראוי או פשוט לא אובחן בכלל.

איך דיכאון בהריון שונה מדיכאון ״רגיל״?

קיים הבדל אחד מהותי בין דיכאון בהריון לדיכאון רגיל: עצם העובדה שבעת הריון אישה סובלת באופן טבעי מתחושת חרדה מתמשכת הקשורה לדאגה לבריאותו של העובר. פעמים רבות הדיכאון נובע בתחילה מכל אותם מתחים הקשורים בתקופת ההריון. לדוגמה: בתוצאות בדיקות, בבריאותה של האם עצמה, בתקינותו של ההריון, בסיבוכים אפשריים, בהריונות קודמים שאולי לא צלחו, ועוד.

אבל, מצב בו תחושת הדיכאון משתלטת על האישה ההרה, על שגרת חייה, על מחשבותיה, מצב רוחה (וככל שההריון מתקדם כמובן) – הוא מצב ההופך חרדת הריון רגילה לדיכאון בהריון. ומצב זה בעצם הופך דיכאון בהריון – לפשוט דיכאון.

כאשר חוסר השקט, מצבי הרוח, הפרעות השינה, תחושת המועקה, הריקנות ועוד – הופכים לחלק בלתי נפרד משגרת חייה של האישה – היא בעצם סובלת מתסמינים קליניים המאפיינים דיכאון רגיל. לכן, מה שמבדיל בין דיכאון רגיל לדיכאון בהריון הן הדאגות הקשורות להריון ועצם היותה של האישה הרה, אבל לאחר ההריון, הדיכאון עלול להפוך לדיכאון לאחר לידה וגם עלול להמשיך ללוות אותה דיכאון קליני, במידה והיא לא תטופל באופן מקצועי.

איך מזהים דיכאון בהריון? תסמינים נפוצים ונורות אדומות

רבים מהסימפטומים של דיכאון בהריון, מזכירים סימפטומים שחוות נשים רבות בתקופת ההריון מעת לעת. כדי לדעת אם מדובר בדיכאון או במצבי רוח משתנים רגילים של הריון, חשוב להבין אם מדובר בתופעה מתמשכת באופן רצוף.

לאחר מכן יש לבדוק האם האישה חווה לפחות 5 מהתסמינים הבאים באופן קבוע למשך תקופה:

  • איבוד עניין בפעולות יומיומיות ו/או תחושה שכלום לא מהנה יותר
  • תחושת ריקנות, עצב ודכדוך לאורך רוב שעות היום
  • בכי או רצון לבכות כל הזמן
  • הרגשה שהכל מעצבן או מטריד באופן קיצוני
  • תחושת חרדה, מתח ו/או מועקה מתמשכת
  • קושי להתרכז
  • אנרגיות נמוכות ו/או עייפות שאינה משתפרת גם לאחר מנוחה
  • תחושות מציפות של אשמה, חוסר ערך עצמי וגם הרגשה של חוסר אונים
  • תחושה שלחיים אין ערך יותר
  • מחשבות אובדניות

כאמור, אם את בהריון וחווה לפחות 5 תסמינים מרשימה זו בתקופת ההריון, במשך פרק זמן ממושך – יש להתייחס אליהם כאל נורות אדומות. יש לשקול פניה להתייעצות מקצועית, לצורך קבלת תמיכה נפשית. דיכאון בהריון עלול לסכן את בריאותה של האישה, את העובר וגם עלול להחמיר לאחר הלידה. ניתן למנוע זאת ולהקל על מצבה של האם באמצעות אבחון מקצועי וטיפול מתאים.

האם דיכאון בהריון משפיע על העובר?

הדיכאון עלול להשפיע על העובר בדרכים שונות, גם באופן ישיר וגם באופן עקיף, כתוצאה מתפקודה הלקוי של האם הסובלת מדיכאון.

אישה הסובלת מדיכאון בהריון סובלת משינויים במערכת העצבים, לכן הורמוני לחץ מופרשים באופן מוגבר ורמות הקורטיזול בגופה עולות. הדבר עלול לגרום לירידה בהתפתחות העובר וגם ללידה מוקדמת (המתרחשת לפני שבוע 37).

תינוקות שנחשפו בזמן ההריון לדיכאון בהריון, עלולים לאחר הלידה לפתח הפרעות שינה, לבכות יותר מתינוקות אחרים ולסבול מחרדה.

מחקרים הראו כי תינוקות שנחשפו לדיכאון קדם לידתי עלולים לסבול גם בעצמם מדיכאון בבגרות.

סימפטומים של דיכאון בהריון, מקשים פעמים רבות על האם להתמודד עם ההריון עצמו, להפעיל שיקול דעת, לשמור על ההריון ועל עצמה. כך קורה שיש נשים המחמיצות בדיקות, מעקבים, מחליטות לוותר על בדיקות חשובות (כמו מי שפיר) או נמנעות מבדיקות מתוך לחץ וחרדה.

דיכאון בהריון שלא מטופל כראוי ובזמן, עלול להתפתח בסבירות גבוהה לכדי דיכאון לאחר לידה, דבר העלול לפגום בשלב ההיקשרות בין האם והתינוק.

לידה מוקדמת, העלולה להיגרם גם כתוצאה ממתח נפשי, חרדה ודיכאון, עלולה לגרום גם להתפתחותם של מומים מולדים, לתחלואה מוגברת אצל תינוקות וגם לתמותה בקרב תינוקות ועוברים.

מה הסיכונים להריון עצמו?

במידה והדיכאון לא מטופל ואפילו מחמיר, עלולות להיות לכך השלכות רבות, ביניהן:

  • פגיעה עצמית של האם
  • ניסיונות התאבדות
  • פגיעה בעובר על ידי הפלה
  • האם עלולה להזניח את גופה מבחינת שמירה על היגיינה, תזונה ועוד, דבר המסכן את ההריון

על פי מחקרים, נשים הרות הסובלות מדיכאון בהריון נוטות יותר להשתמש בחומרים המסכנים את ההריון עצמו, את העובר וגם את התפתחות העובר. מדובר באלכוהול, סמים וטבק. כתוצאה מכך, אותן נשים נוטות גם לסבול יותר מסיבוכי הריון, כמו: הפלות, לידות מוקדמות, ולידה של תינוקות במשקל נמוך.

טיפול בדיכאון בהריון – השיטות היעילות ביותר

בדיכאון בזמן הריון ניתן לטפל בשיטות הנפוצות לטיפול בדיכאון – טיפול באמצעות טיפול פסיכולוגי, טיפול קוגניטיבי התנהגותי בדיכאון (CBT) או טיפול תרופתי, או בשילוב ביניהם. אחת הבשורות המשמחות הנוגעות לטיפול בדיכאון בהריון היא שעל פי מחקרים, אחוזי ההצלחה של המקרים המטופלים כראוי הם גבוהים למדי ונעים בין 80%-90%.

  • טיפול תרופתי – קיימות תרופות נוגדות דיכאון, מבוססות סרוטונין (SSRI), הבטוחות לשימוש במהלך ההריון ואינן משפיעות על העובר. ניתן לקחת אותן במהלך ההריון ולהמשיך בטיפול לאחר הלידה, על מנת למנוע התפתחות של דיכאון לאחר לידה. קיימים כדורים שניתן לקחת וגם להניק מבלי שיהיו לכך השלכות על הילוד.
  • טיפול פסיכולוגי – הגישה המסורתית הקלאסית, של טיפול המבוסס על שיחות. במקרים חמורים ניתן לשלב את הטיפול הפסיכולוגי עם תרופות. במסגרת הפגישות יכולה האישה לדבר על הפחדים, החרדות, החששות, לנסות להבין מה המקור שלהם, לנסות להפיג אותם, להתכונן ללידה ועוד.
  • טיפול CBT התנהגותי קוגניטיבי – טיפול ממוקד וקצר מועד, המטפל בעיקר בסימפטומים של הדיכאון. טיפול CBT יכול לספק הקלה משמעותית, בטווח קצר, בכל הקשור למחשבות טורדניות, תסמיני חרדה, סטרס, ועוד. הטיפול מתמקד בשינוי דפוסי חשיבה שליליים אצל האם וגם בשינוי דפוסי התנהגות.
  • קבוצת תמיכה – השתתפות בקבוצה מיוחדת לנשים הסובלות מדיכאון בהריון. הקבוצה מסייעת להן לנהל לחצים, להתכונן ללידה, מדריכה אותן, משלבת טכניקות הלקוחות מהטיפול הקוגניטיבי, מספקת להן מקום להקשיב ולשתף. הקבוצות מיועדות לנשים הסובלות מדיכאון קל-בינוני.
  • טיפול זוגי – באמצעות טיפול זה יכולים בני/בנות הזוג לקחת חלק בחוויה שחווה האישה ההרה. הם יכולים להאזין לקשיים שהיא חווה, למחשבות, לרגשות ולסייע לה להתמודד עמם – גם בתוך מרחב טיפולי וגם להמשיך לתמוך בבית. הריון הוא תקופה מתוחה לפעמים מלווה גם בקשיים בזוגיות, גם הם עלולים לגרום לדיכאון ומשברים.

ייעוץ אונליין לאבחון והתאמת טיפול בדיכאון בהריון

בתקופת ההריון חשוב להיות עם אצבע על הדופק וכאשר מתעורר חשד לדיכאון בהריון – יש לטפל בכך באופן מידי.

אנחנו יודעים שתקופת ההריון היא תקופה בה האם לעתים שוכבת בשמירת הריון, מתקשה יותר לזוז, עייפה יותר ועל אחת כמה וכמה כאשר היא מתמודדת גם עם דיכאון. כאן באתר ניתן לקבוע פגישת ייעוץ אונליין, מרחוק, מבלי לצאת מהבית, עם פסיכולוג מומחה, שיעזור לך להבין את הקושי עמו את מתמודדת. את החרדות, החששות והפחדים. איש מקצוע שיאבחן את מצבך ויתאים לך תוכנית טיפול אישית ויעילה.

זיהוי מוקדם של דיכאון בהריון יכול להציל את חיי העובר, את ההריון, את בריאותה הנפשית של האם ואפילו לפגוע בבני משפחה אחרים. טיפול פסיכולוגי אמין, מקצועי ויעיל, יכול להפחית את תחושת הדיכאון, החרדה והעצב – ולמנוע החמרה במצב.

לתיאום פגישת ייעוץ אונליין עם פסיכולוגים מומחים – לחצו כאן >>

עודכן בתאריך: 1 בספטמבר 2021

דילוג לתוכן